‘Even’ je handtekening zetten- de Verklaring Van Erfrecht

verklaring van erfrecht

Als een dierbare overlijdt, komt er veel op je af. Verschillende instanties vragen verschillende dingen van je. Een van de dingen die gevraagd kan worden, is een verklaring van erfrecht. Hiervoor moet je naar de notaris.

De verklaring van erfrecht is een verklaring van de notaris, waarin hij/zij verklaart of er een testament is, wie de erfgenamen zijn, hoe zij aanvaardt hebben, wie de executeur/gevolmachtigde is, enzovoorts. Deze verklaring is onder andere nodig om de tenaamstelling van bankrekeningen te veranderen en eventueel een woning te verkopen.

Dit betekent dat als je een afspraak maakt voor een bespreking voor een verklaring van erfrecht, er veel van je gevraagd kan worden. Het testament zal met je besproken worden en je zal een keuze moeten maken in de aanvaarding van de nalatenschap.

Vaak wordt er vrij gemakkelijk door verschillende instanties gezegd dat je ‘even’ naar de notaris moet gaan voor het zetten van een handtekening. Het kan dan ‘rauw op je dak komen’ dat er opeens veel informatie op je af komt en dat je zelf een keuze moet maken in aanvaarding.

Wat wordt er allemaal besproken tijdens zo’n bespreking?
De (kandidaat) notaris zal het testament met je bespreken (als er een testament is) en zal aangeven wat je rechten en plichten zijn. Daarnaast zal er advies gegeven worden aan de hand van het vermogen in de nalatenschap. Is dit positief? Zijn er schulden? Is er genoeg geld in de nalatenschap om al deze schulden te voldoen? Wat zijn de risico’s?

Om die reden zullen wij een aantal documenten bij je opvragen. Wij willen graag weten wat het vermogen is, of er een eigen huis is, of er kinderen zijn, of er een onderneming is. Met deze gegevens kunnen wij een advies geven over de aanvaarding of informatie geven over hoe je de zaken verder kan regelen. Elke situatie is anders.

Als je een verklaring van erfrecht nodig hebt, wees je er dan van bewust dat je niet alleen ‘even’ een handtekening komt zetten, maar dat er meer op je af zal komen.

Neem contact op met ons kantoor als je hier vragen over hebt of als je een verklaring van erfrecht nodig hebt.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!