Goed geregeld…

honden_en_katten

Enige jaren geleden, nou ja, het was 2003, dus al wat langer geleden, klopte de overheid zich in een mediacampagne op eigen borst: het nieuwe erfrecht, ‘alles goed geregeld!’

Wat de overheid bedoelde destijds: bij gehuwde echtelieden kunnen de kinderen bij het overlijden van de eerst stervende partner hun kindsdeel niet meer opeisen. Dat kan sinds 1 januari 2003 alleen als de langstlevende ouder is overleden.

Alles goed geregeld?

Was dat maar waar. Bent u ongehuwd samenwonend, al dan niet met kinderen, dan zijn een samenlevingsovereenkomst en testamenten belangrijk ter bescherming van de langstlevende. Dit is niet in de wet geregeld. Hetzelfde geldt als u een tweede of derde huwelijksrelatie heeft en er zijn kinderen uit bijvoorbeeld de eerste relatie. Misschien heeft u destijds een testament gemaakt? Die testamenten zijn wellicht nog (deels) geldig, want ze worden in beginsel niet ‘overruled’ door de wet. Een testament gaat voor de wet.

Een voorbeeldje:
Janna en Jan zijn inmiddels meer dan 2 jaar gelukkig met elkaar gehuwd. Voor Janna is het haar tweede huwelijk en voor Jan zijn eerste. Janna heeft kinderen uit het eerste huwelijk. Zij heeft nog voor de scheiding van haar eerste man in 2000 alles goed geregeld, waaronder een testament. In dat testament staat, kort en krachtig, zoals Janna dat altijd doet, vermeld: ‘Ik benoem mijn kinderen tot mijn enige erfgenamen.’ Opeens komt Janna te overlijden. Jan is er van uitgegaan dat Janna alles goed geregeld heeft en dat hij in het huis kan blijven wonen dat Janna door vererving van haar ouders heeft gehad. Dat blijkt dus niet zo te zijn. Door de oude erfstelling krijgt Jan niets. Misschien dat de kinderen van Janna willen meewerken aan een oplossing, maar heel waarschijnlijk is dit niet. Bijna altijd is het zo dat ‘als er iets te halen valt’ eventuele erfgenamen ‘er als de kippen bij zijn’. Jan staat met lege handen nu Janna na het aangaan van haar tweede huwelijk haar testament niet (meer) heeft laten aanpassen. En een testament gaat voor de wet. Dus bepaald niet goed geregeld.

Bij nieuwe relaties, ook wel mozaïekrelaties of samengestelde gezinnen genoemd, is het sowieso verstandig ‘oude’ testamenten tegen het licht te houden en, indien nodig, deze te laten wijzigen of nieuwe op te laten maken.

En bij de gewone gevallen als de wet ‘gewoon’ werkt? Vaak wordt er dan onder meer in het testament opgenomen dat kindsdelen niet alleen opeisbaar zijn bij overlijden van de langstlevende, maar ook als die gaat hertrouwen en het vermogen naar de nieuwe partner wegvloeit of als het vermogen van de langstlevende bij opname in een zorginstelling dient te worden opgemaakt aan de hoge eigen bijdrage.

Ook is het verstandig bij niet-huwelijk situaties één en ander vast te leggen middels testamenten en eventueel samenlevingsovereenkomst.

Dus regel het goed voor u op vakantie gaat!
Een goede zomervakantie en gezondheid toegewenst.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!