Huwelijk en eigen woning

kinderen

Jullie hebben besloten te gaan trouwen. Mochten jullie al een gezamenlijke woning hebben, dan zijn er wat situaties waar jullie rekening mee moeten houden.

Als je trouwt zonder het maken van huwelijkse voorwaarden geldt sinds 1 januari 2018 de beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alles wat privé van jou is bij het huwelijk, ook privé blijft na het huwelijk. Alles wat jullie gezamenlijk aanschaffen na het huwelijk wordt gezamenlijk. Ook jullie inkomen, zal na de huwelijkssluiting gemeenschappelijk worden. Naar mate het huwelijk langer duurt, zal er dus minder privévermogen zijn.

Waar wel rekening mee gehouden moet worden, is dat als vermogen reeds gezamenlijk is vóór het sluiten van het huwelijk, dit ook gezamenlijk in de huwelijksgemeenschap terecht komt. In eerste instantie lijkt dit geen probleem te geven. Het vermogen was immers al gemeenschappelijk, maar dit kan grote gevolgen hebben. Ik illustreer het aan de hand van een voorbeeld:

Alex en Billy hebben samen een woning gekocht. Omdat Alex reeds eigenaar was van een woning en deze met winst heeft verkocht (om samen met Billy een woning aan te kopen) kan Alex meer bijdragen aan de woning dan Billy dat kan. De verhouding voor de aankoop wordt dan ook 75-25. Zonder huwelijk in de beperkte gemeenschap zou Alex bij de verkoop van de woning de ingelegde 75% weer terug kunnen krijgen. Door het huwelijk in de beperkte gemeenschap is de verhouding 75/25 veranderd in 50/50. Dit betekent dat bij een verkoop van de woning Alex niet meer 75% terugkrijgt, maar 50%. Voor Alex een verlies van 25%. Billy daarentegen had maar 25% ingelegd en krijgt daar nu 50% voor terug.

Om deze ongelijke verdeling recht te trekken, kunnen zij huwelijkse voorwaarden opmaken. Hierin kunnen zij bepalen dat de woning in dezelfde verhouding buiten de huwelijksgemeenschap blijft.

Bovenstaande geldt ook indien Alex en Billy samen een hypotheek afsluiten.

Stel: de woning heeft een koopsom van € 200.000,-. Om de woning te kunnen betalen sluiten Alex en Billy een hypotheek af van €100.000,- en de andere €100.000,- is de overwaarde van de verkochte woning van Alex. Alex legt hierdoor €150.000,- in, en Billy €50.000,-. Alex heeft een vordering op Billy van € 50.000,-.

Door te trouwen zonder huwelijkse voorwaarden is de vordering van Alex niet meer €50.000,- waard maar € 25.000. De vordering van Alex is namelijk ook in de huwelijksgemeenschap gevallen, waardoor de vordering voor de helft aan Billy toekomt. Net zoals voor de woning zelf, kan ook de hypotheek opgenomen worden in de huwelijkse voorwaarden. Genoeg stof dus om nog over na te denken, naast de keuzes voor de jurk, de taart en de locatie.

Gaan jullie trouwen en hebben jullie vragen, neem gerust contact met ons op voor een gesprek.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!