Opletten en zelf regelen

opletten en zelf regelen

Mensen zijn erg snel genegen om er van uit te gaan dat ze ‘het wel hebben geregeld’ of ‘ze gaan er vanuit dat in de wet alles is geregeld’.

Zo ook John (‘Johnny’ voor vrienden). Johnny was sinds zijn kinderjaren verliefd op-en samen met zijn buurmeisje Anita en zij was verliefd op hem. Het sprookje kreeg een vervolg in een huwelijk tussen beiden en ze kregen drie gezonde kinderen.

Maar zoals u weet, sprookjes bestaan niet. Anita had een beste vriendin, Priscilla, met wie zij alles deelde, behalve Johnny. Tot op zekere dag dan. Nadat Johnny was vreemdgegaan met Priscilla was het sprookje uit. Anita besloot tot het uiterste te gaan en zoveel mogelijk uit de scheiding te halen en de kinderen zoveel mogelijk weg te houden bij Johnny.

Uit de nieuwe relatie van Johnny was inmiddels een kindje geboren. Boos omdat zijn scheiding nogal wat had gekost en hij zijn kinderen uit zijn eerste relatie niet meer zag, besloot Johnny een testament op te maken, waarbij hij zijn kinderen uit zijn eerste relatie onterfde en Priscilla en hun zoontje benoemde tot enige erfgenamen.

Eind goed al goed zult u denken.

Maar voordat Johnny zijn einde vond, kregen hij en Priscilla, vele jaren later, nog een zoontje. Niet lang daarna kwam Johnny bij een motorongeluk om het leven.

De weduwe Priscilla kwam langs voor uitvoering van het testament en voor een verklaring van erfrecht. Ze was nogal ontsteld dat door de redactie van het testament van Johnny, alleen zij en het oudste kind de erfgenamen waren en dat zij voor het nakomertje een beroep moest doen op de legitieme portie van de jongste. Zo was de jongste ook erfgenaam, maar voor een kleiner deel dan het eerste kind.

Nadat was uitgelegd dat Johnny zijn testament eigenlijk had moeten aanpassen na de geboorte, van wat bleek zijn laatste kind, besloot zij zelf een testament op te laten maken dat de jongste gecompenseerd zou worden en dat overigens al haar kinderen, want zij had al een kind uit een relatie voor Johnny, gelijk behandeld zouden worden.

Verder nam zij extra bepalingen op in haar testament dat er niets meer (via een omweg) naar een ex zou kunnen gaan alsmede een ‘anti-schoonfamiliebepaling’ ter bescherming van het vermogen van haar kinderen.

Dat laatste klinkt allemaal niet bepaald sprookjesachtig, maar zorgde er wel voor dat zij alles goed geregeld had, in tegenstelling tot Johnny.

Bent u zelf benieuwd of het verstandig is om uw testament aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden en/of relatie? U kunt het zelf regelen. Maar u moet altijd goed opletten.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!