Nieuw jaar, nieuwe schenkingsvrijstellingen

schenkingsvrijstelling

Inmiddels is ons nieuwe jaar alweer ruim een maand oud. De (toch wat anders gevierde) kerstdagen zijn alweer uit onze gedachten verdwenen, net als al onze goede voornemens voor het nieuwe jaar. 

De Tweede Kamer had echter een goed voornemen waar zij zich aan gehouden hebben, namelijk: een eenmalige verhoging van het jaarlijks vrijgestelde schenkingsbedrag. Het bedrag wat jaarlijks belastingvrij geschonken mag worden, is dit jaar eenmalig met € 1.000,00 verhoogd. Dit heeft de Tweede Kamer afgedwongen als extraatje nu we ons in een coronacrisis bevinden. 

Was de jaarlijkse vrijstelling voor een schenking aan uw kinderen vorig jaar nog € 5.515,00. Dit jaar is de vrijstelling € 6.604,00. Dit geldt niet alleen voor de schenkingen aan uw kinderen, maar ook aan kleinkinderen of neefjes/nichtjes en anderen. De vrijstelling in 2020 was € 2.208, in 2021 is deze € 3.244.

tabel_01

De eenmalig verhoogde vrijstelling (voor bijvoorbeeld de aankoop van een eigen woning of het doen een dure studie) heeft geen extra verhoging gekregen.

Indien u schenkt is het altijd verstandig daaraan voorwaarden te verbinden.De meest gebruikte voorwaarde is de uitsluitingsclausule (ook wel antischoonfamiliebepaling genoemd). Zo voorkomt u dat de koude kant profiteert van een schenking, indien het kind wat een schenking heeft gehad in een echtscheiding terecht komt.

tabel_02

Doet u de schenking aan uw kind per bank, vermeldt dan als schenker het woordje privé (of uitsluitingsclausule) bij de overschrijving. Als begiftigde is het aan te raden om de gelden op een privérekening aan te houden.

Wellicht heeft u naar aanleiding van dit stukje vragen voor ons. Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!