Wat doet een notaris?

wat doet een notaris

Afgelopen week was ik op een leuk netwerkevent voor jonge Zeeuwen (Rootzz Zeeuws-Vlaanderen, bedankt!). Tijdens een aantal gesprekken werd mij pijnlijk duidelijk dat veel jongeren eigenlijk geen idee hebben wat een notaris precies doet en wanneer je de notaris nodig hebt. Met name als er nog geen sprake is van een eigen koopwoning en zij nog geen contact hebben moeten opnemen met een notaris, bestaat er onduidelijkheid over onze taak.

De mensen met wie ik gesproken heb, weten inmiddels wat een notaris doet. Omdat zij waarschijnlijk niet de enige zijn voor wie het niet helemaal duidelijk is wat wij doen en wanneer je ons kan bellen, probeer ik hieronder uit te leggen wie wij zijn en wat wij doen.

De notaris is er eigenlijk om ‘problemen’ te voorkomen. Bij ons kom je vóór je een probleem hebt. Om de oplossingen op eventueel toekomstige problemen alvast vast te leggen. De spelregels te bepalen, voordat het spel gespeeld gaat worden.

Hierbij kan je denken aan huwelijkse voorwaarden. Bij huwelijkse voorwaarden leg je eigenlijk op voorhand de regels vast hoe jullie alles gaan regelen als jullie bijvoorbeeld uit elkaar zouden gaan of als een van jullie overlijdt. Ik besef me, dit is niet een heel romantisch verhaal, maar eigenlijk wel noodzakelijk. Als jullie het plan hebben opgevat om te gaan trouwen gebeurt dat vanuit liefde. Vanuit dezelfde liefde stel je vast hoe jullie vermogen (al jullie gespaarde geld, het huis en dergelijke) verdeeld gaat worden, mocht de liefde ooit niet voldoende meer zijn. Je legt dus al vast hoe alles geregeld kan worden om de verdeling makkelijker te maken in het geval jullie uit elkaar gaan met ruzie (of bij overlijden).

Ook voor bijvoorbeeld een overeenkomst kom je bij ons. Hierin bepaal je de rechtsverhouding op dat moment. Heb jij iemand geld geleend en wil je dat het notarieel vastgesteld wordt hoe groot het bedrag is en wanneer je het terug krijgt? Dit kan je ook onderling regelen, maar als je het notarieel vast laat leggen heb je een grotere bewijskracht. De notaris heeft immers uitleg gegeven over de overeenkomst, jullie hebben dit beiden aangehoord, vragen kunnen stellen en daarna samen jullie handtekening gezet.

Voor testamenten heb je ons ook nodig. In een testament kan je regelen wie je erfgenamen zijn, maar ook wie de voogd moet zijn als jullie overlijden, maar wel kinderen nalaten. Wederom niet iets waar je graag over na wilt denken, maar oh zo belangrijk. Dit voorkomt een hoop problemen achteraf, want nu is duidelijk hoe jullie alles geregeld wilden hebben. Jullie houden de regie, zelfs na jullie overlijden. Jullie bepalen wie er voor jullie kindjes mag zorgen, maar ook wie hun geld mag beheren (of juist niet).

Het klopt dat je ook bij de notaris komt als je een huis gekocht hebt, omdat alleen een notaris de overdracht van een woning kan laten plaatsvinden, maar we doen zoveel meer dan dat. Niet alleen voor notariële akten kan je bij ons zijn. We adviseren jullie ook graag als je vragen hebt hoe je bepaalde zaken het beste kan regelen. Denk hierbij ook aan het opzetten van een eigen onderneming.

Heb je bepaalde vragen en/of twijfel je of je hiervoor bij ons terecht kan, neem even telefonisch contact op en we kunnen samen kijken of wij jullie hiermee kunnen helpen.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!