Wettelijke verdeling en opeisbaarheid van geldvorderingen

Wettelijke verdeling en opeisbaarheid van geldvorderingen

Piet en Marie zijn getrouwd. Zij hebben geen huwelijkse voorwaarden gemaakt. Marie is gediagnosticeerd met dementie. Het is nog in een vroeg stadium en ze is zeker nog wilsbekwaam. Piet overlijdt plotseling op 70-jarige leeftijd zonder het maken van een testament. Hij laat op grond van de wet als zijn erfgenamen achter: zijn echtgenote Marie en zijn twee kinderen Joost en Lex. De wettelijke verdeling is van toepassing. De kinderen krijgen een niet-opeisbare geldvordering op Marie. Marie kan ongestoord verder leven. De geldvorderingen van Joost en Lex zijn pas bij het overlijden van Marie opeisbaar.

De ziekte van Marie is echter progressief. Een aantal maanden na het overlijden van Piet wordt zij opgenomen in een verzorgingsinstelling. Haar eigen woning wordt verkocht. Omdat Piet en Marie vermogend waren, komt Marie vrij snel in een hoge eigen bijdrage terecht (maximaal € 2.469,20 per maand). Zij verteert haar eigen vermogen.

De kinderen zien hun vaderlijke erfdeel in rook opgaan. Hier kunnen zij niets tegen doen, hun vader had immers geen testament gemaakt.

Het volledig interen op je vermogen had vrij eenvoudig opgelost kunnen worden. Piet (en Marie) hadden ieder een testament kunnen maken. Hierin hadden ze de erfdelen van de kinderen in meer gevallen opeisbaar kunnen maken. Een van die gevallen is wanneer de langstlevende ouder wordt opgenomen in een verzorgingsinstelling en hiervoor een vermogensafhankelijke bijdrage verschuldigd is. Op het moment dat Marie dan opgenomen was in de verzorgingsinstelling, hadden Joost en Lex beiden hun vaderlijke erfdeel kunnen opeisen.

Daarnaast had Marie een levenstestament kunnen maken. Hierin had zij kunnen bepalen dat de kinderen giften mogen doen aan zichzelf en/of aan de kleinkinderen. Haar gevolmachtigden (in de meeste gevallen ook de kinderen) zouden dan de jaarlijkse schenkingstraditie voort kunnen zetten en zo het vermogen dat meetelt voor de hoge eigen bijdrage kunnen verlagen.

Wilt u ervoor zorgen dat de kinderen in ieder geval hun ouderlijk erfdeel krijgen als u wordt opgenomen in een verzorgingstehuis? Dan is een (levens)testament noodzakelijk.

Graag zie ik u bij ons op kantoor.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!