Wettelijke verdeling en testament?

wettelijke verdeling en testament

Al een paar keer heb ik geschreven over de wettelijke verdeling. Dit is het wettelijke erfrecht als je een echtgenoot/echtgenote en één of meerdere kinderen achterlaat.

De kinderen zijn samen met hun langstlevende ouder erfgenaam, maar krijgen in beginsel nog niets. Zij hebben een niet-opeisbare geldvordering. Deze geldvordering is pas opeisbaar bij het overlijden van de langstlevende ouder. Het wettelijke erfrecht heeft het dus best goed geregeld. De kinderen zijn erfgenaam, maar de langstlevende ouder kan ongestoord verder leven en mag in beginsel al het vermogen opmaken.

Waarom zou je dan een testament maken waarin je de wettelijke verdeling gebruikt? Kan je dan niet beter gewoon de wet zijn werk laten doen zonder zelf iets vast te stellen? Kortom, wat voegt een testament toe aan het wettelijke erfrecht?

In de meeste gevallen is een testament echt noodzakelijk. Ja, je regelt dezelfde wettelijke verdeling als in de wet staat, maar je kan zoveel meer regelen in een testament.

Bijvoorbeeld: 

  • de geldvordering opeisbaar laten zijn in het geval de langstlevende ouder naar een verzorgingsinstelling moet verhuizen en een hoge eigen bijdrage moet gaan betalen;

  • een executeur benoemen;

  • bij nog minderjarige kinderen een voogd aanstellen;

  • een bewind op de erfdelen van de kinderen zetten, zodat ze niet direct vanaf 18 jaar aan het geld kunnen komen, en er wellicht dingen mee doen die niet verstandig zijn;

  • zorgen dat er zo min mogelijk erfbelasting betaald moet worden bij het eerste overlijden;

  • een rente op de onderbedelingsvordering (de nietopeisbare geldvordering) zetten, zodat er minder erfbelasting betaald moet worden bij het overlijden van de tweede ouder;

  • een uitsluitingsclausule opnemen, waardoor de partners van je kinderen niets van jouw nalatenschap meekrijgen in geval van echtscheiding.

Zoals je kan zien, is er veel mogelijk naast de wettelijke verdeling. Als je zelf graag wil regelen wat er met jouw geld gebeurt en wie er wanneer gebruik van mag maken, is het altijd verstandig om een testament op te maken. Heb je nog geen testament, maar ben je benieuwd of dit in jouw/jullie situatie noodzakelijk is of heb je een (oud) testament waar eens naar gekeken moet worden of dit nog correct is, neem dan contact met ons kantoor op.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!