Echtscheiding en kinderen?
Vergeet aanpassing van jouw testament niet!

Echtscheiding en testament

In mijn vorige stukje ging het over de romantiek van het opmaken van een testament, levenstestament of huwelijkse voorwaarden. Helaas blijkt uit de praktijk nog wel eens dat de romantiek niet genoeg is en dat liefde kan ophouden te bestaan. Feit blijft dat één op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Stel dat jij een van die stellen bent die gescheiden is, dan is het handig (bijna noodzakelijk) om een testament op te maken óf aan te passen.

Allereerst is het meestal de wens dat de ex-partner niks meer van je erft. Mocht je nog minderjarige kinderen hebben, dan is het vaak ook niet de wens dat de ex-partner het bewind heeft over de erfdelen van de kinderen. Onderstaande gaat over een situatie waar de meeste mensen nog niet bij stilgestaan hebben, namelijk de sterfelijkheid van je kinderen en de (financiële) gevolgen daarvan.

Bewindvoerder benoemen
Je hebt je twee kinderen bij testament tot enige erfgenamen benoemd. Verder is er niets bepaald. Je komt te overlijden. Beide kinderen krijgen de helft. De erfenis komt bij hun eigen vermogen terecht. Zij mogen vanaf hun 18e verjaardag (tenzij meerderjarigenbewind opgenomen in testament) zelf beslissen wat zij met het gekregen vermogen doen. Heb je geen bewindvoerder benoemd, dan heeft jouw ex-partner, als wettelijke vertegenwoordiger, het bewind over de erfenis totdat de kinderen meerderjarig worden. Hij/zij mag bepalen wat er met de nalatenschap gebeurt.

Dit geldt ook voor hun erfenis. Mocht één van de kinderen komen te overlijden voor hij/zij meerderjarig is, of als hij/zij wel meerderjarig is maar overlijdt zonder partner of kinderen, dan gaat hun vermogen naar hun broers en/of zussen, maar ook naar hun nog in leven zijnde ouder (jouw ex-partner). Kortom, de ex-partner is uit jouw testament gehaald, maar krijgt via een omweg toch jouw vermogen in handen.

Tweetrapsmaking opnemen in testament
Dit kan je voorkomen door een tweetrapsmaking in je testament op te nemen. Met een tweetrapsmaking bepaal je eigenlijk dat je kinderen in eerste instantie erfgenaam zijn, maar als zij zonder afstammelingen of partner komen te overlijden dan bepaal jij dat het vermogen wat je kind van jou heeft gekregen naar je andere kind gaat. Een tweetrapsmaking is een lastig leesbaar artikel en vaak is het ook lastig uitvoerbaar. Dit omdat er een goede administratie voor nodig is om te zien welk vermogen uit jouw erfenis komt en welk vermogen van het kind zelf is.

In het artikel kan opgenomen worden dat de tweetrap ophoudt met bestaan als jouw kinderen trouwen, zelf kinderen krijgen of een testament maken waardoor hun andere ouder (jouw ex partner) geen erfgenaam is. Want als dit van toepassing is, erft de andere ouder niet meer.

Geen testament
Heb je geen testament? Dan heeft je ex-partner het bewind over jouw nalatenschap totdat de kinderen meerderjarig zijn. Tevens kunnen jouw kinderen vanaf hun 18e jaar al beschikken over de erfenis. Er is tenslotte geen meerdedarigenbewind vastgelegd bij testament. En mochten jouw kinderen komen te overlijden voor hij/zij meerderjarig is, of als hij/zij meerderjarig is maar overlijdt zonder partner of kinderen, dan gaat hun vermogen (inclusief jouw erfenis) naar jouw ex-partner.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel even willen sparren over jouw situatie, neem dan contact met ons op.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!