Publicaties uit het notariaat

Publicaties

Handige tips & onderwerpen waar u misschien eens over moet nadenken!

fluiten_naar_je_geld

Verklaring van erfrecht

Met het overlijden van uw partner, familielid of bekende breekt vaak een emotionele en moeilijke periode aan. Tegelijkertijd wordt u geconfronteerd met de financiële, juridische en fiscale consequenties van het overlijden. Dit terwijl zo’n emotionele periode veelal niet het beste tijdstip is om u hierop te concentreren en de juiste beslissingen hierin te nemen. Wij kunnen u adviseren en begeleiden bij de afwikkeling van de nalatenschap en een verklaring van erfrecht opstellen.

Lees verder
fluiten_naar_je_geld

Oude, vergeten testamenten

Het is ons (als notariskantoor) opgevallen dat onze cliënten na het opmaken van een testament in het verleden, dit testament niet meer aan de huidige wetgeving laten toetsen. Wij zien in de praktijk vaak dat een in het verleden opgemaakt testament niet langer aan de huidige wensen en sociale situatie voldoet. Dit vinden wij als notariskantoor een onwenselijke situatie.

Lees verder
fluiten_naar_je_geld

Fluiten naar je geld

Een koppel koopt samen een woning. De man betaalt de ‘kosten koper’ uit zijn eigen vermogen. Mevrouw draagt hier niet aan bij en legt verder ook geen eigen geld in. Ter betaling van de koopsom hebben zij een hypothecaire lening.

Het stel leeft samen met het maken van een samenlevingsovereenkomst, maar de bijdrage van de man is hierin niet vastgelegd.

Lees verder
goed_geregeld

Goed geregeld…

Enige jaren geleden, nou ja, het was 2003, dus al wat langer geleden, klopte de overheid zich in een mediacampagne op eigen borst: het nieuwe erfrecht, ‘alles goed geregeld!’

Wat de overheid bedoelde destijds: bij gehuwde echtelieden kunnen de kinderen bij het overlijden van de eerst stervende partner hun kindsdeel niet meer opeisen. Dat kan sinds 1 januari 2003 alleen als de langstlevende ouder is overleden.

Lees verder
honden_en_katten

Van honden en katten

Huisdieren spelen een belangrijke rol in het leven van sommige mensen, zowel in positieve of negatieve zin. Er spelen kwesties of dieren al dan niet zijn toegestaan in een woning, wie de eigenaar van het huisdier is en of je de hond of kat goed verzorgd nalaat.

Lees verder
testament_van_tante

Tantes Testament

Tante Anne, voor neefjes en nichtjes ‘tante Annie’, was heel haar leven vrijgezel gebleven. Altijd een goede baan gehad, wel leuke dingen gedaan, maar nooit te gek, dus behoorlijk veel gespaard. Ook had ze ooit tijdig een mooi appartement gekocht op een goede locatie, want zoals makelaars zeggen: ‘er zijn maar 3 zaken belangrijk bij aanschaf van een woning, namelijk: locatie, locatie en locatie’. Het appartement was niet belast met een hypotheek, want dat ‘hoorde niet’ volgens tante Anne. Verder had ze nog de erfenis van haar ouders.

Lees verder
bedenktijd_voor_koper

Bedenktijd alleen voor koper?

De koper die niet handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf heeft bij aankoop van een woning het wettelijke recht om binnen 3 dagen na ontvangst van de schriftelijke koopovereenkomst deze zonder opgaaf van reden te ontbinden. Hoewel er in het verleden wel eens misbruik van gemaakt is door kopers, om de verkoper onder druk te zetten toen de huizenmarkt onder druk stond, heeft de rechter de koper altijd beschermd.

Lees verder
onverwacht_kadootje

Onverwacht kadootje

Meerdere jaren geleden trouwden een man en een vrouw volgens de wet in Nederland. Uitgangspunt voor 1 januari 2018 was dat alles zo gemeenschappelijk mogelijk werd: bezittingen, maar ook schulden. De man en de vrouw kenden elkaar al een paar jaar en er werd niet gesproken over huwelijkse voorwaarden. Hij was destijds bij haar ingetrokken. Zij had al een eigen woning, zonder hypotheekschuld. ‘Wie begint er over zoiets zakelijks als je met elkaar trouwt uit liefde.’

Lees verder
boer_zoekt_vrouw

Boer zoekt vrouw

Bijna iedereen kent wel het tv-programma van Yvonne Jaspers. Ook in de rechtspraak. Dit ging als volgt. Een bijdehante Nederlandse dame heeft via een datingsite (in plaats van via genoemd televisieprogramma) een (Belgische) veehouder leren kennen. Mevrouw is 36 jonger dan de man. Na enkele (!) ontmoetingen besluiten zij te trouwen. Kort voor het huwelijk hebben zij in Nederland huwelijkse voorwaarden laten opstellen. 

Lees verder
kijk_uit_met_volmacht

Wees voorzichtig aan wie u uw belangen toevertrouwt
door middel van een volmacht

Het levenstestament bestaat al weer enkele jaren. Hoewel het ‘testament’ is genaamd, is
het eigenlijk een algehele volmacht. Gebruikelijk geeft u eerst volmacht aan uw partner en vervolgens aan de (eventuele) kinderen.

Lees verder
wettelijke_verdeling

Wettelijke verdeling

Als je overlijdt zonder het maken van een testament, dan is het wettelijke erfrecht van toepassing. Dit noemen we ook wel het ‘versterferfrecht’. Als je overlijdt en je laat een echtgenoot/echtgenote en één of meer kinderen achter, dan is de wettelijke verdeling van toepassing.

Maar wat houdt die wettelijke verdeling nu precies in?

Lees verder
schuld_en_hypotheek

Nieuw jaar, nieuwe erfbelastingvrijstellingen

Twee weken geleden heeft u kunnen lezen dat de schenkingsvrijstellingen voor 2021
eenmalig zijn verhoogd door de huidige situatie rondom Covid-19.

Ook de vrijstellingen voor de erfbelasting zijn dit jaar weer wat verhoogd. Dit heeft te
maken met de inflatiecorrectie waarmee de vrijstellingen elk jaar gecorrigeerd worden.

Lees verder
schuld_en_hypotheek

Nieuw jaar, nieuwe schenkingsvrijstellingen

De Tweede Kamer had voor 2021 een goed voornemen waar zij zich aan gehouden hebben, namelijk: een eenmalige verhoging van het jaarlijks vrijgestelde schenkingsbedrag. Het bedrag wat jaarlijks belastingvrij geschonken mag worden, is dit jaar eenmalig met € 1.000,00 verhoogd. Dit heeft de Tweede Kamer afgedwongen als extraatje nu we ons in een coronacrisis bevinden. 

Lees verder
schuld_en_hypotheek

Geen schuld, maar (nog) wel een hypotheek

De meeste mensen in Nederland kopen een huis, waarbij ze gebruikmaken van hypothecaire financiering. Ze krijgen dus een hypotheekschuld of zoals de meeste mensen zeggen: ‘ze hebben een hypotheek bij de bank’, maar er is sprake van zowel een hypotheek als een schuld. 

Lees verder
digitale_erfenis

(Levens)testament onder de loep

Wat een raar jaar is 2020 (geweest). Een jaar waarvan niemand had kunnen voorspellen dat het zo zou lopen. Wellicht is het einde van zo’n vreemd jaar ook een reden voor veel mensen om te reflecteren op dit jaar, maar ook op voorgaande jaren en vooruit kijken naar de jaren die hierna gaan komen. Een mooi moment om eens na te denken of het testament wat 20 jaar geleden is opgemaakt, nog voldoet aan jouw eigen wensen en eisen en of deze wettelijk gezien nog helemaal in orde zijn.

Lees verder
digitale_erfenis

Zwanger, en nu?

Je hebt net ontdekt dat je zwanger bent, gefeliciteerd! Er komt tijdens een zwangerschap een hoop regelwerk op je af.

Naast het op de hoogte stellen van je verloskundige en huisart, het regelen van kraamzorg, het volledig in orde maken van de babykamer en vele andere zaken, kan het ook heel verstandig zijn om een bezoekje aan de notaris te maken. Waarom? 

Lees verder
digitale_erfenis

Digitale erfenis

In testamenten regelen we allemaal massaal wat er moet gebeuren met onze aardse bezittingen: ons huis, spaargeld of eventueel aandelen. Waar echter nog veel te weinig over nagedacht wordt, is de digitale erfenis die je achterlaat.

Bij een digitale erfenis moet je denken aan een Facebook-, Instagram of Linked- Inaccount, je e-mailadres, maar ook je profiel bij Google, Apple enzovoorts. 

Lees verder
wat_doet_de_notaris_2

Wat doet de notaris (2)?

Wellicht leest u in de krant wel eens artikelen geschreven door mr. Nebbeling uit Maastricht. In deze artikelen geeft hij praktijkgevallen (anoniem) weer van hem en collega’s. Soms vrolijk, soms minder leuk, maar altijd informatief.

Per 1 januari 2018 bestaat het nieuwe huwelijksvermogensrecht. Sindsdien zijn er eigenlijk twee algehele gemeenschappen van goederen.

Lees verder
wat_doet_de_notaris

Wat doet de notaris (1)?

Als u ooit een woning heeft aangeschaft, dan heeft u de notaris al eens nodig gehad. De overdracht van een woning geschiedt namelijk bij de notaris. Maar heeft u ook een idee wat de notaris nog meer doet? Ik som een aantal zaken op.

Een notaris helpt mensen bij met maken van rechtsgeldige en bindende afspraken. Daarnaast kan de notaris u voorzien van juridisch advies bij veel verschillende zaken en let hierbij altijd op de belangen van alle betrokkenen. 

Lees verder
overdrachtsbelasting

Wijziging van de overdrachtsbelasting

Het kabinet heeft op Prinsjesdag het pakket Belastingplan 2021 gepresenteerd. Een onderdeel van dit pakket betreft een verandering van deoverdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting zoals wij die tot nu toe kenden, gaat gedeeltelijk op de schop. Het kabinet probeert met deze verandering het voor startende huizenkopers makkelijker te maken een huis te kopen.

Lees verder
placeholder image

Wie bekijkt uw foto’s als u er ooit niet meer bent?

Dit is één van de (vele) vragen die bij u kan opkomen als u bezig bent met uw nalatenschap. Er had ook kunnen staan ‘wie zorgt er voor mijn huisdier’ of‘wat gebeurt er met mijn verzameling’ of ‘naar wie gaat mijn auto (die nog van mijn moeder is geweest)?’.

Lees verder
placeholder image

15 Redenen voor een testament

Vorige keer heb ik geschreven dat u niet elke 5 jaar naar uw testament hoeft te kijken, maar toch wel op 3 of 4 belangrijke momenten in uw leven. Er kunnen dan verschillende redenen zijn om een testament te maken of te wijzigen...

Lees verder
placeholder image

Drie maal is scheepsrecht

In het notariaat wordt in het algemeen gezegd dat je eens per 5 jaar je testament moet laten beoordelen. Een soort APK voor testamenten dus. Op zich geen slecht advies, maar misschien voor sommigen wel wat veel. Misschien is het gemakkelijker van 3 momenten uit te gaan. De eerste keer dat u met een testament te maken krijgt, is bij het formaliseren van een relatie via een samenlevingsovereenkomst of huwelijk en huwelijkse voorwaarden.

Lees verder
placeholder image

Goede bedoelingen, spoed en tijdig

Het lijkt al weer lang geleden; 1 januari 2020. Iedereen had goede voornemens. Sporten, afvallen, papierwerk (tijdig) regelen, klussen in/aan huis of de tuin eens aanpakken. Veel goede voornemens zijn al weer vergeten. Corona kwam en sporten of afvallen ging opeens stukken moeilijker, doordat de sportscholen moesten sluiten en veel mensen vanuit huis gingen werken...

Lees verder
placeholder image

Huis & Coronavirus = ontbindende voorwaarden?

Ook tijdens deze Covid-19 periode worden er nog steeds huizen verkocht en gekocht. Het kopen van een huis is nog altijd een kostbare zaak, aangezien er te weinig huizen zijn en/of worden (bij)gebouwd en de stichtingskosten voor een nieuwe woning steeds hoger worden door...

Lees verder
placeholder image

Tijdig een testament laten opmaken

Na de vorige keer te hebben gesproken over het levenstestament, wat eigenlijk geen testament is maar een algemene volmacht, wil ik nu aandacht geven aan het ‘echte’ testament en het tekenen van een akte ‘op afstand’. Een testament is een uiterste wilsbeschikking die werking heeft bij overlijden. 

Lees verder
placeholder image

Een onderneming starten: maar in welke rechtsvorm dan?

U bent een aspirant-ondernemer. U heeft een fantastisch idee in uw hoofd voor een onderneming. Het plan van aanpak is gemaakt, en uw wens is klaar om werkelijkheid te worden. Verstandig is het om dan stil te staan over de vorm waarin u uw onderneming wilt gaan gieten.

Lees verder
placeholder image

Volmachten en levenstestamenten

In de huidige tijd met het Coronavirus wordt er door de overheid gewezen op de noodzakelijkheid van ‘ social distancing’, wat neerkomt op alleen hoogstnoodzakelijk naar buitengaan en als het even kan 1,5 meter afstand houden van elkaar. Om contacten te beperken of voor het geval dat mensen geen handtekening kunnen zetten, had het notariaat al lang een oplossing...

Lees verder
placeholder image

Wat is een verklaring van erfrecht?

Als een dierbare komt te overlijden, gaat u vaak een roerige tijd tegemoet. Naast het feit dat emoties een grote rol spelen in deze periode, zullen een aantal dingen geregeld moeten worden. Vaak dient de uitvaart geregeld te worden en wellicht is er ook nog een woning die leeggehaald moet worden.

Lees verder
placeholder image

De bescherming van erfgenamen tegen zichzelf

U heeft in de loop van uw leven een fijn vermogen opgebouwd. Om ervoor te zorgen dat dit vermogen, na uw overlijden, terecht komt bij de bij u gekozen personen, heeft u een testament opgemaakt. In sommige gevallen benoemt u iemand tot erfgenaam die op het momentvan uw overlijden nog minderjarig is. 

Lees verder
placeholder image

Huisdier en testament

Een huisdier, voor veel mensen een belangrijk gezinslid. Soms kan de wens bestaan om alvast iets te regelen voor de situatie dat u zelf niet meer in staat bent om voor uw huisdier te zorgen. Een huisdier tot erfgenaam benoemen kan in Nederland niet omdat een huisdier wordt gerekend tot de bezittingen. Bezittingen kunnen niet tot erfgenaam benoemd worden.

Lees verder
logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!