De Tweede Kamer had voor 2021 een goed voornemen waar zij zich aan gehouden hebben, namelijk: een eenmalige verhoging van het jaarlijks vrijgestelde schenkingsbedrag. Het bedrag wat jaarlijks belastingvrij geschonken mag worden, is dit jaar eenmalig met € 1.000,00 verhoogd. Dit heeft de Tweede Kamer afgedwongen als extraatje nu we ons in een coronacrisis bevinden.
De meeste mensen in Nederland kopen een huis, waarbij ze gebruikmaken van hypothecaire financiering. Ze krijgen dus een hypotheekschuld of zoals de meeste mensen zeggen: ‘ze hebben een hypotheek bij de bank’, maar er is sprake van zowel een hypotheek als een schuld.
Wat een raar jaar is 2020 (geweest). Een jaar waarvan niemand had kunnen voorspellen dat het zo zou lopen. Wellicht is het einde van zo’n vreemd jaar ook een reden voor veel mensen om te reflecteren op dit jaar, maar ook op voorgaande jaren en vooruit kijken naar de jaren die hierna gaan komen. Een mooi moment om eens na te denken of het testament wat 20 jaar geleden is opgemaakt, nog voldoet aan jouw eigen wensen en eisen en of deze wettelijk gezien nog helemaal in orde zijn.
Je hebt net ontdekt dat je zwanger bent, gefeliciteerd! Er komt tijdens een zwangerschap een hoop regelwerk op je af.
Naast het op de hoogte stellen van je verloskundige en huisart, het regelen van kraamzorg, het volledig in orde maken van de babykamer en vele andere zaken, kan het ook heel verstandig zijn om een bezoekje aan de notaris te maken. Waarom?
In testamenten regelen we allemaal massaal wat er moet gebeuren met onze aardse bezittingen: ons huis, spaargeld of eventueel aandelen. Waar echter nog veel te weinig over nagedacht wordt, is de digitale erfenis die je achterlaat.
Bij een digitale erfenis moet je denken aan een Facebook-, Instagram of Linked- Inaccount, je e-mailadres, maar ook je profiel bij Google, Apple enzovoorts.
Wellicht leest u in de krant wel eens artikelen geschreven door mr. Nebbeling uit Maastricht. In deze artikelen geeft hij praktijkgevallen (anoniem) weer van hem en collega’s. Soms vrolijk, soms minder leuk, maar altijd informatief.
Per 1 januari 2018 bestaat het nieuwe huwelijksvermogensrecht. Sindsdien zijn er eigenlijk twee algehele gemeenschappen van goederen.
Als u ooit een woning heeft aangeschaft, dan heeft u de notaris al eens nodig gehad. De overdracht van een woning geschiedt namelijk bij de notaris. Maar heeft u ook een idee wat de notaris nog meer doet? Ik som een aantal zaken op.
Een notaris helpt mensen bij met maken van rechtsgeldige en bindende afspraken. Daarnaast kan de notaris u voorzien van juridisch advies bij veel verschillende zaken en let hierbij altijd op de belangen van alle betrokkenen.
Het kabinet heeft op Prinsjesdag het pakket Belastingplan 2021 gepresenteerd. Een onderdeel van dit pakket betreft een verandering van deoverdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting zoals wij die tot nu toe kenden, gaat gedeeltelijk op de schop. Het kabinet probeert met deze verandering het voor startende huizenkopers makkelijker te maken een huis te kopen.
Lees verderDit is één van de (vele) vragen die bij u kan opkomen als u bezig bent met uw nalatenschap. Er had ook kunnen staan ‘wie zorgt er voor mijn huisdier’ of‘wat gebeurt er met mijn verzameling’ of ‘naar wie gaat mijn auto (die nog van mijn moeder is geweest)?’.
Lees verderVorige keer heb ik geschreven dat u niet elke 5 jaar naar uw testament hoeft te kijken, maar toch wel op 3 of 4 belangrijke momenten in uw leven. Er kunnen dan verschillende redenen zijn om een testament te maken of te wijzigen...
Lees verderIn het notariaat wordt in het algemeen gezegd dat je eens per 5 jaar je testament moet laten beoordelen. Een soort APK voor testamenten dus. Op zich geen slecht advies, maar misschien voor sommigen wel wat veel. Misschien is het gemakkelijker van 3 momenten uit te gaan. De eerste keer dat u met een testament te maken krijgt, is bij het formaliseren van een relatie via een samenlevingsovereenkomst of huwelijk en huwelijkse voorwaarden.
Lees verderHet lijkt al weer lang geleden; 1 januari 2020. Iedereen had goede voornemens. Sporten, afvallen, papierwerk (tijdig) regelen, klussen in/aan huis of de tuin eens aanpakken. Veel goede voornemens zijn al weer vergeten. Corona kwam en sporten of afvallen ging opeens stukken moeilijker, doordat de sportscholen moesten sluiten en veel mensen vanuit huis gingen werken...
Lees verderOok tijdens deze Covid-19 periode worden er nog steeds huizen verkocht en gekocht. Het kopen van een huis is nog altijd een kostbare zaak, aangezien er te weinig huizen zijn en/of worden (bij)gebouwd en de stichtingskosten voor een nieuwe woning steeds hoger worden door...
Lees verderNa de vorige keer te hebben gesproken over het levenstestament, wat eigenlijk geen testament is maar een algemene volmacht, wil ik nu aandacht geven aan het ‘echte’ testament en het tekenen van een akte ‘op afstand’. Een testament is een uiterste wilsbeschikking die werking heeft bij overlijden.
Lees verderU bent een aspirant-ondernemer. U heeft een fantastisch idee in uw hoofd voor een onderneming. Het plan van aanpak is gemaakt, en uw wens is klaar om werkelijkheid te worden. Verstandig is het om dan stil te staan over de vorm waarin u uw onderneming wilt gaan gieten.
Lees verderIn de huidige tijd met het Coronavirus wordt er door de overheid gewezen op de noodzakelijkheid van ‘ social distancing’, wat neerkomt op alleen hoogstnoodzakelijk naar buitengaan en als het even kan 1,5 meter afstand houden van elkaar. Om contacten te beperken of voor het geval dat mensen geen handtekening kunnen zetten, had het notariaat al lang een oplossing...
Lees verderAls een dierbare komt te overlijden, gaat u vaak een roerige tijd tegemoet. Naast het feit dat emoties een grote rol spelen in deze periode, zullen een aantal dingen geregeld moeten worden. Vaak dient de uitvaart geregeld te worden en wellicht is er ook nog een woning die leeggehaald moet worden.
Lees verderU heeft in de loop van uw leven een fijn vermogen opgebouwd. Om ervoor te zorgen dat dit vermogen, na uw overlijden, terecht komt bij de bij u gekozen personen, heeft u een testament opgemaakt. In sommige gevallen benoemt u iemand tot erfgenaam die op het momentvan uw overlijden nog minderjarig is.
Lees verderEen huisdier, voor veel mensen een belangrijk gezinslid. Soms kan de wens bestaan om alvast iets te regelen voor de situatie dat u zelf niet meer in staat bent om voor uw huisdier te zorgen. Een huisdier tot erfgenaam benoemen kan in Nederland niet omdat een huisdier wordt gerekend tot de bezittingen. Bezittingen kunnen niet tot erfgenaam benoemd worden.
Lees verder