Ach mevrouw, dan haalt u toch ‘even’ een verklaring van erfrecht

Verklaring van erfrecht nodig

Anna heeft een bespreking bij mij. Ze is recentelijk weduwe geworden. Het regelen van alle administratie, de uitvaart en alles wat hiermee te maken heeft, valt haar zwaar.

Voorafgaand aan het gesprek met mij heeft Anna de bank gebeld voor hulp. Ze wil graag weten wat ze nu precies moet doen en wat er van haar verwacht wordt. De bank blokkeert per direct de en/of rekening, want de bankrekening behoort ook toe aan haar overleden partner. Enigszins overstuur belt Anna ons voor een afspraak. Zij en haar partner leefden van die bankrekening. Alle kosten en inkomsten liepen via die rekening.

De medewerker van de bank heeft erg gemakkelijk gezegd: “Ach mevrouw, dan haalt u toch even een verklaring van erfrecht. Dan kunnen we daarna de bankrekening op uw naam zetten en is de blokkade eraf.” Anna komt bij mij en is in de veronderstelling dat ik een verklaring van erfrecht voor haar klaar heb liggen. Zo goed en kwaad als ik kan, heb ik geprobeerd uit te leggen welke informatie ik allemaal van haar nodig heb en dat ik niet zomaar een documentje voor haar klaar heb liggen.

Een verklaring van erfrecht is namelijk een akte gemaakt door de notaris, waarin deze verklaart of er een testament is, wie de erfgenamen zijn, hoe de erfgenamen aanvaard hebben, wie de executeur/gevolmachtigde is, enzovoorts. Deze verklaring is onder andere nodig om de tenaamstelling van bankrekeningen te wijzigen, maar ook om eventueel de woning te kunnen verkopen. Dit betekent dat als u een afspraak maakt voor een bespreking voor een verklaring van erfrecht, er veel van u gevraagd kan worden. Het testament zal met u besproken worden en u zal een keuze moeten maken over het aanvaarden van de nalatenschap.

Vaak wordt er vrij gemakkelijk door verschillende instanties gezegd dat u ‘even’ naar de notaris moet gaan voor het zetten van een handtekening; of beter gezegd nog dat u ‘even’ een verklaring van erfrecht moet ophalen. Het kan dan ‘rauw op uw dak vallen’ als er plots veel informatie op u af komt en dat er zelfs een keuze gemaakt moet worden over een eventuele aanvaarding.

Wat wordt er allemaal besproken tijdens zo’n bespreking?
De (kandidaat) notaris zal het testament met u bespreken (als er een testament is) en zal aangeven wat uw rechten en plichten zijn. Daarnaast zal er advies gegeven worden aan de hand van het vermogen in de nalatenschap. Is er voldoende vermogen? Zijn er schulden? Is er genoeg geld in de nalatenschap om al deze schulden te voldoen? Wat zijn de risico’s? Om die reden zullen wij een aantal documenten bij u opvragen. Wij willen graag weten wat het vermogen is, of er een eigen huis is, of er kinderen zijn, of er een onderneming is. Met deze gegevens kunnen wij een advies geven over de aanvaarding of informatie geven over hoe u de zaken verder kunt regelen. Elke situatie is anders.

Als u een verklaring van erfrecht nodig heeft, wees u er dan van bewust dat u niet alleen ‘even’ een handtekening komt zetten en dat u het document niet gelijk meekrijgt, maar dat er meer op u af zal komen.

Neem contact op met ons kantoor als u een verklaring van erfrecht nodig hebt. Wij helpen u graag!

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!