Fluiten naar je geld

fluiten_naar_je_geld

Een koppel koopt samen een woning. De man betaalt de ‘kosten koper’ uit zijn eigen vermogen. Mevrouw draagt hier niet aan bij en legt verder ook geen eigen geld in. Ter betaling van de koopsom hebben zij een hypothecaire lening.

Het stel leeft samen met het maken van een samenlevingsovereenkomst, maar de bijdrage van de man is hierin niet vastgelegd.

De relatie blijkt toch niet te werken en ze gaan uit elkaar. De man wil de helft van het bedrag dat hij heeft betaald aan ‘kosten koper’ terug van de vrouw. De vrouw wil dit hem echter niet betalen. De ruzie hierover loopt hoog op en uiteindelijk stapt de man naar de rechter.

Een soortgelijke situatie deed zich pasgeleden voor bij het Hof. Het Hof heeft geoordeeld dat de vrouw niet verplicht was de helft van het bedrag te betalen aan de man.

Hoe kan dit?
Bij een samenleving geldt de wettelijke termijn voor verjaring van een geldvordering. Deze termijn is 5 jaar. Binnen 5 jaar had de man de helft van het betaalde bedrag wel terug kunnen vorderen. Na deze 5 jaar heeft hij hier geen recht meer op: de vordering is vervallen. Dit is anders bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap, daar geldt deze vervaltermijn niet.

Hoe had dit aangepakt moeten worden?
Het was verstandig geweest als het koppel de vordering hadden laten vastleggen in hun samenlevingsovereenkomst of in een schuldbekentenis. Wat ook mogelijk was geweest, indien niets was vastgelegd, dat de man elke 5 jaar formeel had laten weten aan de vrouw dat de vordering van hem op haar nog bestond. Hiermee wordt de verjaring gestuit en gaat de 5 jaarstermijn opnieuw lopen. Echt gebruikelijk is dit natuurlijk niet.

Kopen jullie samen een huis (en jullie zijn niet gehuwd of hebben geen geregistreerd partnerschap) én legt een van jullie eigen geld in en de ander niet, zorg dan dat dit goed vastgelegd wordt. Voor de overdracht van de woning zijn jullie al bij een notaris. Het is verstandig om daar dan ook een samenlevingsovereenkomst te maken of een schuldbekentenis. Het is misschien niet zo romantisch, maar dat is ruzie maken bij de rechter ook niet.

We zien jullie graag voor een (vrijblijvende) afspraak.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!