Huisdier en testament

Huisdier en testament

Een huisdier, voor veel mensen een belangrijk gezinslid. Soms kan de wens bestaan om alvast iets te regelen voor de situatie dat u zelf niet meer in staat bent om voor uw huisdier te zorgen.

Een huisdier tot erfgenaam benoemen kan in Nederland niet omdat een huisdier wordt gerekend tot de bezittingen. Bezittingen kunnen niet tot erfgenaam benoemd worden. U kunt enkel natuurlijke personen (mensen) en rechtspersonen (instanties) tot erfgenamen benoemen. Dit houdt in dat u niet uw vermogen kunt nalaten aan het huisdier.

Maar dit betekent niet dat u in het geheel niets kan regelen voor uw geliefde huisdier. Voor het geval van uw overlijden kunt u in uw testament namelijk een huisdierclausule opnemen. Hierin legt u vast waar uw huisdier naartoe zal gaan na uw overlijden en kunt u een bepaald bedrag vaststellen en reserveren voor de kosten die de verzorging van uw huisdier met zich mee brengt. U kunt hier bijvoorbeeld in regelen dat het uw wens is dat een bepaalde (vertrouwens) persoon de zorg van uw huisdier op zich neemt. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld een erfstelling onder voorwaarde maken: ik benoem X tot mijn erfgenaam indien deze de zorg voor mijn huisdier op zich neemt. Indien de erfgenaam de zorg voor het dier niet op zich wil nemen, erft deze in het geheel niet (of minder).

Verder kunt u ook de executeur verzoeken voor het dier te zorgen, of een goed tehuis voor het dier te zoeken.

Ook voor de situatie dat u zelf niet meer in staat bent om voor uw huisdier te zorgen, kunt u een regeling treffen. U kunt hierbij denken aan de situatie waarin u in een verpleeginstelling terecht komt en u uw geliefde huisdier daar niet mee naartoe mag nemen. U kunt in een levenstestament de wens opnemen dat de zorg voor het huisdier bij een van de door u gevolmachtigde personen blijft. Hier kunt u ook een vergoeding tegenover zetten.

Zoals u kunt zien, valt het een en ander te regelen om ervoor te zorgen dat het huisdier goed verzorgd achterblijft indien uzelf niet meer voor het huisdier kunt zorgen. Als u iets wilt regelen voor uw huisdier, zien wij u graag bij ons op kantoor.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!