Onbezorgd op vakantie?

Onbezorgd op vakantie?

De zomer is in aantocht. De zon schijnt eindelijk. Vakanties zijn misschien al geboekt. Of misschien staan de strandspullen al klaar om naar onze mooie kust te gaan. Een heerlijk vooruitzicht. Ik wil de pret niet drukken, maar juist in deze tijd is het goed om na te denken over wat u allemaal moet regelen. Stel, u komt te overlijden tijdens de vakantie. Zijn dan al uw zaken goed geregeld?

Testament
Als er geen testament is, bepaalt de wet wat er met uw erfenis gebeurt. Ben u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap, dan krijgt uw partner niets. Of wilt u iets nalaten aan bijvoorbeeld een goede vriend? Of familieleden zoals bijvoorbeeld een broer juist uitsluiten van uw erfdeel? Dan is een testament verstandig. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat u met uw gezin overlijdt. In dat geval wordt het vermogen gelijk verdeeld over de beide families (ouders, broers en zussen). Stel dat één van de ouders het ongeval met het gezin overleeft of later overlijdt. Kan het zijn dat de familie van die langstlevende ouder alles erft en de familie van de andere ouder niets erft. Het is mogelijk om in uw testament rekening te houden met meerdere situaties. U kunt bijvoorbeeld een subsidiaire erfstelling (vijftig/vijftig-regeling) laten opnemen in uw testament.

Voogdij en bewind
Gaat u zonder kinderen op vakantie? U wilt hier vast niet over nadenken, maar u kunt samen een ongeval krijgen. Juist op vakantie is die kans groter. Wat moet er met de kinderen gebeuren als u allebei komt te overlijden? Heeft u al over voogdij nagedacht? Als u niets regelt zal de kinderbescherming samen met de rechter zich in de meeste gevallen hierover uitspreken. U kunt dit bij testament vooraf al regelen. Tevens kunt u regelen wie het bewind krijgt over uw erfdelen. De taak van de voogd eindigt namelijk wanneer uw kinderen 18 jaar worden. Vanaf hun 18e verjaardag moeten kinderen hun eigen financiën beheren. Dit is inclusief uw erfenis. Als u twijfelt of uw kind op die leeftijd in staat is om goed met geld om te gaan kunt u naast een voogd ook een bewindvoerder benoemen in uw testament. U kunt bijvoorbeeld bepalen dat de erfenis pas beschikbaar wordt als de kinderen 21 jaar zijn of pas bij 23 jaar.

Digitaal bezit
Tot slot vergeet u ook niet om alle gegevens te verzamelen voor uw erfgenamen. Het is fijn voor de erfgenamen dat het allemaal goed geregeld is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de inboedel-, aansprakelijkheids-, uitvaart- en autoverzekering. Belangrijke telefoonnummers, bankrekeningen, spaarrekeningen en pensioenoverzichten. Vergeet ook zeker niet het digitale wat u achterlaat. Tegenwoordig is bijna alles digitaal in bezit. Voor nabestaanden is het vaak een ingewikkelde klus om toegang te krijgen tot uw digitale gegevens. Er zijn allerlei manieren voor om wachtwoorden op te slaan. De veiligste manier is om uw inloggegevens op te laten nemen in een testament. Tevens kunt u in een testament iemand aanwijzen die met uw wachtwoorden toegang mag krijgen tot uw accounts.

Wilt u voor uw vakantie een testament laten opmaken of uw huidige testament laten wijzigen neem dan contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend gesprek.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!