Vakantietijd = relatiebreuktijd

Vakantietijd = relatiebreuktijd

Vakantieperiode, de tijd om heerlijk met elkaar vrij te zijn en plezier te maken. Niets moet, alles mag. Toch is de vakantietijd ook een tijd waarin veel relaties stuk lopen. In de volksmond noemen we een vakantie niet voor niets een relatietest. In het drukke leven dat we leiden, is er vaak weinig tijd voor elkaar en daarmee ook weinig tijd voor ergernissen. We zien ze niet of wuiven ze weg. Maar als je plots 2 à 3 weken, 24 uur lang op elkaars lip zit dan vallen die eigenaardigheden van elkaar wel op. Soms veroorzaken die eigenaardigheden ergernissen die zo groot zijn, dat er niet meer samen te leven valt.

Zo'n relatiebreuk is uiteraard heel vervelend, emotioneel en financieel. En daarnaast een hoop regelwerk. Bij al het regelwerk is het ook belangrijk om eens na te gaan wat jullie allemaal notarieel vastgelegd hebben en wat er nu allemaal notarieel vastgelegd moet worden.

Waren jullie getrouwd? Dan moet er een echtscheiding plaatsvinden. Van belang is te kijken hoé jullie getrouwd waren. Is dat in gemeenschap van goederen (beperkt of algeheel), is dat onder een uitsluiting van iedere gemeenschap of zit de huwelijksgemeenschap hier ergens tussenin. In het geval er huwelijkse voorwaarden opgemaakt zijn voor het huwelijk, dan staan daar de spelregels over hoe af te wikkelen als de relatie eindigt. Als jullie zonder huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn, dan staan die spelregels in de wet. Voor een echtscheiding is contact met een mediator of een advocaat (gezamenlijk of apart) noodzakelijk.

Waren jullie samenwonend met een samenlevingsovereenkomst? Dan zal in de overeenkomst gekeken moeten worden hoe deze samenleving ontbonden moet worden. Voor de ontbinding van een samenlevingsovereenkomst is geen mediator of advocaat nodig, tenzij jullie ruzie krijgen over de verdeling.

Hebben jullie gezamenlijk een huis, boot, vliegtuig, aandelen en dergelijke? Daar zal een verdeling(sakte) voor moeten plaatsvinden. Deze goederen (en meer) moeten bij notariële akte verdeeld worden. Bankrekeningen, inboedel en overige zaken mogen gewoon onderling verdeeld worden.

Hadden jullie testamenten of levenstestamenten en stond de partner er genoemd als erfgenaam of gevolmachtigde? Vaak is het na een relatiebreuk niet de bedoeling dat de ex-partner nog erfgenaam blijft, of als gevolmachtigde over jou mag beslissen.

Uiteraard hopen wij dat jullie allemaal een hele fijne vakantie hebben gehad en helemaal gelukkig in harmonie samenleven. Mocht dit niet het geval zijn, denk dan ook na een relatiebreuk eens aan de notaris. We kunnen meedenken over de te nemen stappen. Het eerste halfuur van ons gesprek is vrijblijvend.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!