Gelijk maar toch onderscheid(end)

welk kind vertegenwoordigd u in uw levenstestament

De weekvraag op www.notaris.nl vond ik een hele interessante. Er werd het volgende gevraagd: “Ik heb 4 kinderen. In mijn levenstestament wil ik 1 van hen aanwijzen om mij te vertegenwoordigen. Hoe voorkom ik dat de anderen zich gepasseerd voelen?”

In mijn spreekkamer wordt deze vraag ook wel eens aan mij gesteld. Hoe zorg ik ervoor dat geen van mijn kinderen zich gepasseerd voelt en dat er geen ruzie tussen mijn kinderen ontstaat?

Mijn advies is in de meeste gevallen om alle kinderen op een bepaalde manier toch te betrekken bij het levenstestament. Dit kan op de volgende manieren.

In het levenstestament heeft u de mogelijkheid om meer dan 1 persoon te benoemen tot gevolmachtigde/vertrouwenspersoon. Dit kan gezamenlijk of opvolgend. Soms is het fijn om twee kinderen samen te benoemen tot gevolmachtigde. Zij moeten de werkzaamheden in beginsel samen uitvoeren maar hebben de mogelijkheid om het over te laten aan een van hen. Het is niet altijd gewenst om kinderen samen te benoemen. Soms kan het wel handig zijn om uw kinderen als opvolgend gevolmachtigde te benoemen. Kind 1 als eerste , Kind 2 als tweede enzovoorts. Hiermee zorgt u ervoor dat als 1 van de kinderen niet in staat is om de volmacht op zich te nemen, er altijd een andere gevolmachtigde benoemd is.

De kinderen hoeven niet allemaal als gevolmachtigde benoemd te worden. De mogelijkheid bestaat om om de andere kinderen tot toezichthouder te benoemen als een van de kinderen de gevolmachtigde is. Niet zozeer om te controleren of alles wel op de goede manier gebeurt, maar meer om als achterban te dienen. Elk half jaar moet de gevolmachtigde dan de administratie overleggen aan de toezichthouders. De toezichthouders moeten ook op de hoogte gesteld worden van alle grote veranderingen, bijvoorbeeld als u naar een verzorgingsinstelling zou moeten verhuizen. Toezicht is niet persé nodig. In het levenstestament bestaat ook de mogelijkheid om de gevolmachtigde te laten overleggen met de andere kinderen als het gaat over grote beslissingen: de verkoop van het huis, het doen van giften, de opname in een verzorgingsinstelling of als het gaat om medische beslissingen. Door overleg te verplichten, en eventueel zelfs toestemming te verplichten, worden de andere kinderen betrokken in de besluitvorming.

Ook bestaat de mogelijkheid om de gevolmachtigde ondervolmacht te laten geven aan de andere kinderen. Hiermee zorgt u ervoor dat bepaalde uitvoerende taken doorgegeven kunnen worden aan een ander kind.

In sommige gevallen is geen van bovenstaande situaties gewenst en is het uw wens om 1 (of 2) van uw kinderen de werkzaamheden te laten doen, zonder dat de andere kinderen daarbij betrokken worden. Wat in zo’n geval belangrijk is, is om open en eerlijk te zijn naar de kinderen over uw wensen. Soms ligt u qua levensvisie meer op een lijn met een van de kinderen dan met de rest. Zolang daar eerlijk over gecommuniceerd is vanaf het begin (dus het opmaken van het levenstestament) is de kans op onenigheid vele malen kleiner dan wanneer hier ‘geheim’ over gedaan wordt en de kinderen pas zien dat hun broer of zus alles mag regelen op het moment dat u wilsonbekwaam bent.

Heeft u vragen over het levenstestament, neem dan contact op met ons kantoor.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!