Wie bekijkt uw foto’s als u er ooit niet meer bent?

Huisdier en testament

Dit is één van de (vele) vragen die bij u kan opkomen als u bezig bent met uw nalatenschap. Er had ook kunnen staan ‘wie zorgt er voor mijn huisdier’ of ‘wat gebeurt er met mijn verzameling’ of ‘naar wie gaat mijn auto (die nog van mijn moeder is geweest)?’.

U kunt tijdens uw leven de foto’s natuurlijk al weggeven aan mensen of instellingen die geïnteresseerd zijn. Maar als u niks doet, laat u het over aan de erfgenamen die in onderling overleg zorg moeten dragen voor uw nalatenschap.

In een testament of een codicil kunt u ook opgeven waar of naar wie uw foto’s (fotoverzameling) toe moeten gaan.

Een codicil is een gedateerde en ondertekende verklaring, waarmee specifieke zaken (geen geld) kunnen worden vermaakt. Het codicil kan naast het testament worden gemaakt en wordt vaak gebruikt om te bepalen wie bijvoorbeeld meubels en/of kunstvoorwerpen toekomen.

Het kan ook uw wens zijn dat foto’s en andere papieren dienen te worden vernietigd na uw overlijden, omdat u niet wenst dat ze gaan ‘rondzwerven’. In dat geval kunt u aan een executeur uitdrukkelijk de opdracht geven bepaalde zaken/foto’s aan een bepaalde partij af te geven dan wel te vernietigen.

Zo komen we wederom op het onderwerp ‘testamenten’. Het is misschien verstandig om weer eens te laten bekijken of uw testament nog ‘up-to-date’ is. Zijn uw omstandigheden gewijzigd en heeft u nog een ‘oud’ testament, dan kunnen uw verwachtingen en bedoelingen uit elkaar gaan lopen.

Heeft u bijvoorbeeld lang geleden de kinderen van uw broer(s)/zus(sen) tot erfgenaam benoemd en bent u inmiddels getrouwd? Houd er dan rekening mee dat het testament boven de wet gaat en uw huwelijkspartner niets krijgt (ook niet uw foto’s). Als uw partner en u kinderloos zijn en u overlijdt als eerste en daarna uw partner, dan gaat alles van u naar de familie van uw partner (ook de foto’s).

Wellicht goed om een keer over na te denken en vrijblijvend te komen bespreken.

logo_alsea_notariaat

Verstandig, voor nu en later!